זמר עברי

עם ציון יום העצמאות ה-70 למדינה, פנה סל תרבות ארצי לאיגודים האמנותיים ולאיגוד א.מ.י. בפרט, ויזם את פרויקט "זרקור"  סדרת מפגשי אמן ייחודיים, אשר במרכזם הכרה והוקרה של דמויות מפתח ביצירה הישראלית.

במסגרת המפגשים, אמנים מובילים מכל תחומי היצירה, סיפרו לתלמידים את סיפורם השזור בתחנות בחיי המדינה. דרך סיפורם האישי וסיפור דרכם המקצועית, נחשפו התלמידים גם לסיפורה של התרבות והאמנות הישראלית לאורך שנותיה. בדיוק כמו חלוץ, המספר לתלמידים על תרומתו לבניין הארץ כך אמן במפגש זרקור סיפר לתלמידים על תרומתו בבניין הרוחני והתרבותי של הארץ.

פרויקט זה התקיים גם בשיתוף פעולה עם אגודת הסופרים, אגודת הכוריאוגרפיים אגודת הסופרים ועוד, וכלל גם מפגשים שנערכו במסגרות מצומצמות שבהן התאפשר לאמנים לספר על דרכם האישית והמקצועית ולזכות להערכה והכרה בתרומתם לתרבות הישראלית. בין המשתתפים בפרויקט היו בין השאר הכוריאוגרפית רנה שינפלד, הסופרת ד"ר חלי אברהם איתן, השחקנים ניקוי ניתאי, ציפי מור, יוסי סגל ועוד.

מתוך פרויקט זה עלתה החשיבות שיש להיכרות של התלמידים עם הזמר העברי והיצירה הישראלית המקורית העכשווית עם אמנים כמו קורין אלאל, קובי אוז ודני רובס. כמו כן  בלט כוחו של הזמר העברי בחיבור בין דור ההורים לדור הילדים, באמצעות שירים שהפכו לאבני דרך בתרבות הישראלית, אותם הכירו התלמידים רק דרך גרסאות כיסוי ותוכניות טלוויזיה מבלי לדעת מה מקורם.

התלמידים זכו להכיר את פועלה של נורית הירש, כלת פרס ישראל, ולשמוע ממנה על "שירת חייה" בקצרין, ראש העין, באר שבע, שוהם, כרמיאל, הוד השרון, ראשון לציון, חיפה והגלבוע. כך הדבר גם עם שלמה בר, צמד רעים, יובל דור מ"הכל עובר חביבי", דפנה ערמוני, יזהר כהן, שולי נתן, קורין אלאל, ועוד עשרות יוצרים איכותיים.

התגובות לפרויקט היו רבות ונלהבות, וכללו תגובות של תלמידים, מורים, ואמנים. כך כותבת לסל דפנה ערמוני:        

"אין לכם מושג איזה אפקט אדיר יש למפגשים הללו! התלמידים נחשפים ללהקות הצבאיות ולתקופה שלא הכירו. הם שומעים שירים של פעם - של ארץ ישראל היפה והטובה, נטו בלי כל המסביב. הם רואים צילומים משנות ה70', שומעים על ערכים חשובים, על ערבות הדדית, על תרומה לחברה ואידאלים ולומדים להעריך. זהו חיבור מצויין בין הדורות הקודמים לדור הזה, והמופעים מעודדים חשיבה יותר עמוקה, קרבה ורגעים קסומים! אני גאה על הזכות להיות חלק בפרויקט הכל כך חשוב הזה ולחנך דור חדש למשהו טוב!"

בשל הצלחת הפרויקט פנו רבות מהרשויות אל סל תרבות ארצי וביקשו להמשיך וליהנות ממופעים אלו. סל תרבות הרים את הכפפה ובשנה הקרובה ימשיך בקידום מפגשי האמן בתחום הזמר העברי כאשר לרשימת מפגשי האמן יצטרף גם קובי אושרת שיציג לתלמידים את פועלו.

 

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.