תרבות יוון הקלאסית היא אחת מאבני היסוד של התרבות המערבית, והשפעתה ניכרת בכל תחומי החיים וערכי הרוח המודרניים. היא משמשת לנו עד היום דגם ומופת:
תערוכה "אלים גיבורים ובני תמותה" נעסוק באמנות היוונית מראשיתה, מהתקופה המינואית והמיקנית ועד העידן הקלאסי ועלייתה של אתונה כמרכז פוליטי ואומנותי. נלמד על מאפייני התרבות היוונית כפי שבאים לידי ביטוי במדיום האמנותי, הסגנון ובאיקונוגרפיה לפי החלוקה המרומזת בשמה של הגלריה - אלים, גיבורים ובני תמותה.
תרבות הגוף הייתה חשובה מאוד ביוון העתיקה ועמה המודעות לפעילות גופנית ספורטיבית. במסגרת הפולחנים הדתיים התקיימו תחרויות ספורט. הגוף האנושי נחשב ליפה, מושלם, מאוזן והרמוני, ומתפיסה זו נבעה החתירה לעיצוב אידאל של יופי בתיאור גוף האדם. הקאנון (מערכת חוקים המגדירה את היופי) הדגים את התאוריה האסתטית שלפיה, היופי קשור בהרמוניה הקלאסית הקיימת באופן טבעי בגוף העירום באמצעות מערכת של פרופורציות היוצרות שיווי משקל. השפעת התרבות היוונית הקלאסית ניכרת בעיקר בתקופת הרנסנס ובתקופה הנאו-̄קלאסית. הציור ביוון העתיקה היה חשוב לא פחות מהפיסול, אך מאחר שהציורים לא השתמרו לאורך ימים, המידע על מדיום זה לקוח מהציור על כדים. תיאור גוף האדם על הכדים מסגנון גאומטרי לסגנון ”הדמויות השחורות" ולסגנון ”הדמויות האדומות" התאפיין במעבר מעיטורים סטטיים לעיצוב בפרופורציות נכונות, לתנועה, לשימת לב לפרטים ולעיצוב עומק.
מטרת התכנית: התכנית מציעה סיור מרחוק באמצעות פלטפורמת "זום" ובשילוב משחקים וחידות בתערוכה "אלים גיבורים ובני תמותה" במוזיאון ארצות המקרא ירושלים המציגה את התפתחות האומנות היוונית מראשיתה; בתקופות המינואית והמיקנית, דרך התקופה הגאומטרית, תקופת המזרוח ועד העידן האתונאי -הקלאסי. נלמד על מאפייני התרבות היוונית כפי שהם משתקפים במדיום האמנותי, בסגנון ובאיקונוגרפיה. באמצעות כלים דיגיטליים התלמידים ייקחו חלק פעיל בלמידה ובחקר של מושגים ורעיונות הבאים לידי ביטוי באומנות כלי הקרמיקה המוצגים בתערוכה.
מושגים מרכזיים: אולימפיאדה, אולימפוס, אתונה, דמוקרטיה, הומרוס, מיתולוגיה, קלאסיקה.
מושגים באומנות: דמות אדומה, דמות שחורה.
התערוכה "אלים, גיבורים ובני תמותה" מציגה אוסף כלי קרמיקה נדיר בהיקפו מיוון העתיקה המספקים הצצה נדירה לתרבותה של אתונה וערים יווניות נוספות.
כלי קרמיקה היו מוצרי האוּמנות הנפוצים ביותר בעולם העתיק. הם הכילו שמן, מים ויין, ועוטרו בתמונות מרהיבות מעולמם של האלים, הגיבורים ובני התמותה. הכתובות שהכלים נושאים, עיטוריהם והסצנות העלילתיות המופיעות עליהם, השתמרו באופן מופלא והן המקור העשיר ביותר לידיעותינו על התרבות היוונית.
מגוון הכלים והסצנות המתוארות עליהם פותחים צוהר אל חיי האהבה והפנאי, החינוך והספורט, הקרבות והמלחמות ביוון העתיקה. בתערוכה נפגוש את אלי המיתולוגיה היוונית וגיבוריה, שמאז ומעולם הסעירו את הדמיון האנושי, בהם זאוס, אתנה, אפולו, הרקלס ואכילס לצד בני תמותה יווניים בהם נשים, ילדים, לוחמים, ספורטאים ועוד.
התערוכה מחולקת לנושאים שונים; היא מציגה את טכניקות הייצור והעיטור של הקרמיקה היוונית ואת התפתחותם של הכלים לאורך השנים. התערוכה מציגה את עולמם של הגברים שכלל עיסוק בלחימה, באתלטיקה ובטיפוח הגוף המושלם, ואת עולם הנשים העוסק בנישואים, מלאכות ביתיות ופעילות דתית. נושא המוות והקבורה מוצג באמצעות כלי מנחה המעוטרים בתיאורים הקשורים לנושא .
אוצרת התערוכה היא ד"ר סילביה רוזנברג, חוקרת בעלת שם, מומחית לתרבויות יוון ורומא.
צוות מחלקת החינוך הכין שיעור מקדים לביקור בתערוכה אותו ניתן לקבל ע"פ בקשה.
להלן הנושאים המרכזיים לדיון מתוך שיעור זה-
1. המושג "קלאסיקה", מה נחשב קלאסיקה? מה הקריטריון לקלאסיקה? מי מכתיב אותו?
2. התרבות היוונית כ"ערש" התרבות המערבית כיום.
3. המושג מיתולוגיה וביטויים למיתולוגיה היוונית באומנות ובתרבות.
מספר אנשי צוות |
2 |
מספר הקבוצות במקביל |
1 |
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.