סיפור לבן / שירלי בייטל נתיב - על פי ספרו של אידן אור גיא
אור הוא ילד חכם, רגיש ובעל דמיון מפותח.
וגם לבקן.
הילדים בבית הספר מתקשים לקבל אותו וגורמים לו להרגיש מאוד חריג ולא מקובל.
בכדי להתמודד עם תחושת ה"אחר", אור יוצר בדמיונו את עצמו בתור אדם זקן אשר עוזר לו לראות את המציאות מנקודת מבט אחרת, בוגרת ושלמה יותר. המפגש מוליד מחשבות ותובנות על כך שכל אדם הוא שונה ואחר, וזה מה שהופך כל אחד מאתנו למיוחד. "כי אתה הכי יפה כשאתה עצמך"!
המחזה הינו מחזה יחיד בחרוזים והוא עוסק בסיפור חייו של אידן אור גיא, סופר, פזמונאי ולבקן שכתב ספר ילדים על התמודדותו כילד לבקן בחברה הרואה אותו כשונה. הדמות הראשית במחזה - אור, מופיעה פעם כזקן ופעם כילד. בכדי להתמודד עם תחושת ה"אחר", אור יוצר בדמיונו את עצמו בתור אדם זקן אשר עוזר לו לראות את המציאות מנקודת מבט אחרת, בוגרת ושלמה יותר. אור מספר לעצמו הזקן על קשייו מול החברה, על שמות הגנאי, על הכאב, העצב והבדידות ומצד שני הוא מדבר על אהבה עצומה אשר חש בבית הוריו. שם הוא לא היה שונה ואחר. שם, הוא פשוט היה אור. המחזה נע בין שלושת הדמויות – אור, אור הזקן ואבא של אור.
מהר מאוד אנו מבינים כי מה שאור הכי רוצה להיות – זה - כמו כולם. לא להיות לבן כל כך. לא להיות לבקן. פשוט להיות כמו כולם. מכיוון שהוא ילד מאוד יצירתי, הוא מוצא פתרונות. הוא מנסה לצבוע את עצמו בצבעי גואש שחורים, מצייר על עצמו נמשים כתמתמים, מנסה למרוח על עצמו אדמה כדי להפוך לחום... הכל רק כדי לא להיות לבן. אך עצמו הזקן מתעקש להסביר לו שגם השחורים, הג'ינג'ים המנומשים והשחומים עוברים קשיים משלהם ובנוסף הוא גם לא יכול פשוט לבחור להיות בצבע אחר. הוא לבן. זה מה שהוא יהיה תמיד. בסופו של דבר אור מבין שכל אחד הוא אחר, כל אחד הוא שונה כי אין אחד שדומה לשני. הוא יכול לצבוע את חייו בצבעים וליהנות מכך שגם הוא כמו כולם, פשוט 'אחר'.
סיפור לבן – קרדיטים:
מאת: שירלי בייטל נתיב (על פי ספרו של אידן אור גיא – "ספור לבן")
בימוי: אנה מינייב
משחק: לירן קנטרוביץ'
עיצוב תלבושת ואביזרים: מאי ברנע
עיצוב תאורה: מטעם תמונע
מוסיקה מקורית: עמנואל גרופי
עיצוב תנועה: מור ג'סיקה מזרחי
אידן אור גיא – המחזה מבוסס על סיפור חייו
אידן אור גיא, בן 31 מרמת גן, לבקן ולקוי ראייה. במשך שנים הסתיר אידן בפני הוריו והסובבים אותו את תחושת הדחייה החברתית, הלעג והכאב שהרגיש בפנים, הכתיבה ליוותה אותו באותם שנים כנער והיום כמבוגר ״זה החדר הפרטי שלי שבו אני יכול לפרוק הכל״ הוא מספר. באוגוסט 2017 העלה אידן פרוייקט למימון המונים (הדסטארט) לספר הילדים שלו ״ספור לבן״ והסכום הושג בשבוע בלבד. כיום, אידן מרצה בגנים, בתי ספר ואוניברסיטאות ומספר את סיפורו כשהמסר המרכזי העומד במרכז השיחה הוא ״שרק אם אני אקבל את עצמי החברה תדע איך לקבל אותי״.
שירלי בייטל נתיב – מחזאית
כתיבת והפקת המחזה 'מתים על בירוקרטיה' (מאת שירלי בייטל נתיב). ההצגה רצה בתיאטרון הלאומי 'הבימה'. כתיבת מחזות קצרים 'מזל תאומים' ו-'משימת סיום' במסגרת פרויקט 14/48, צוותא ת"א (2018). כתיבת מחזות קצרים 'בדרך לחתונה, עוצרים!' ו-'מלכה לב הפוך' במסגרת פרויקט 14/48, צוותא ת"א (2017). חברת צוות השיפוט בפסטיבל 'צו קריאה' בצוותא (2015-2016). כתיבת והפקת השיר (והקליפ) 'לקח אותי' במסגרת קמפיין למלחמה בהטרדות מיניות. כתיבת והפקת המחזה 'הוראות הפעלה' (מאת שירלי בייטל נתיב) במסגרת תיאטרון הפרינג' של צוותא. ההצגה מציגה כיום בתיאטרון בלאומי 'הבימה'. השתתפות כמחזאית בפסטיבל 'צו קריאה 8' (2013) בתיאטרון צוותא תל אביב. כתיבת טקסטים (בעברית ובאנגלית) לאומנים מבצעים בתחום המוסיקה הפופולארית. דרמטורגית ולקטורית בתיאטרון 'פסיק'. עוזרת במאי ומפיקה בתיאטרון 'פסיק'.
אנה מינייב – במאית
בוגרת תואר שני בחוג לתיאטרון באוניברסיטת ת"א, במסלול בימוי.
בוגרת תיאטרון החדר, לימודי משחק, בימוי והנחיית שחקנים.
במאית ההצגה "תלונה 001" אשר עלתה בפסטיבל "האזרח כאן" בתיאטרון קרוב 2018. במאית בפסטיבל 14/48 2018. במאית ההצגה "זה לא ירח מלא" - צוותא 2018. במאית משנה בהצגה "פשוט לאהוב" – תיאטרון הקאמרי 2017, במאית ההצגה "בית בובות" וההצגה "אסירות תודה" שעלו בחוג לתיאטרון במסגרת פרוייקטי הגמר. מנהלת אמנותית של פסטיבל smallבמה 2015 באוניברסיטת ת"א. יוצרת ובמאית של ההצגה "הוראות הפעלה" שזכתה במקום הראשון בפסטיבל smallבמה 2013 באוניברסיטת ת"א. במאית שותפה בהצגה "סאלי עלא אל נביא" שהשתתפה בפסטיבל מסרחיד 2013- פסטיבל הצגות יחיד בערבית בעכו וכהצגה אורחת בפסטיבל עכו 2013, ובתיאטרון תמונע.
לירן קנטרוביץ – משחק
שחקן וזמר. בוגר בית הספר הגבוה לאמנויות הבמה "בית צבי" ובעל תואר ראשון בהוראה ובימוי תיאטרון בסמינר הקיבוצים. בין יתר הפקותיו, שיחק בתיאטרון הקאמרי בהצגות "שיער", "סיפור הפרברים", בתיאטרון הבימה "הוראות הפעלה", בתיאטרון אורנה פורת ״גלי״, בתיאטרון הארצי לנוער ״הכבש השישה עשר״ בתיאטרון גושן ״נרקיס מלך הביצה״, ״האף של ואן גוך״ ובתיאטראות ילדים ונוער נוספים.
מאי ברנע – מעצבת תלבושות
בוגרת מסלול עיצוב במה ותלבושות במכללת סמינר הקיבוצים. עיצוב תלבושות לסרט קצר "שעון חול". עיצוב תלבושות להצגה "חיות אדם" סמינר הקיבוצים, עיצוב תלבושות לפרסומת Nature valley, עיצוב תלבושות להצגה "הסיפור על יאלה ורגע" פסטיבל תיאטרון ילדים בחיפה (בפרס עיצוב תלבושות), עיצוב תלבושות להצגה "שבת בבוקר" תיאטרון הקיבוץ.
עמנואל גרופי – מוזיקה מקורית
מוזיקאי בוגר רימון במגמת הלחנה ועיבוד. גיטריסט עם השכלה קלאסית. כותב שירים ומלחין ויוצר מוזיקה מקורית לתאטרון והפקות נוספות מעבד ומפיק בסטודיו שבביתו. כתב מוזיקה להצגות "בית בובות" ו"אסירות תודה" (אונ' ת"א), "הוראות הפעלה" (פסטיבל סמול-במה) ועוד.
מור ג'סיקה מזרחי – עיצוב תנועה
רקדנית ויוצרת בתחום המחול העכשווי ווידיאו דאנס. מעצבת תנועה להפקות תיאטרון. רקדה בלהקת המחול "נדין בומר" ועובדת עם כוראוגרפים בארץ ובאירופה כגון: פייטרו מרולו, רוסיו אילון, מיכל בן ליאור, גיל קרר, סופיה קרנץ ועוד. בתחום הכוריאוגרפיה ועיצוב תנועה עבדה עם הבמאית רוסיו איילון בהפקה "OUT SIDE INSIDE OUT" בלונדון, בהפקה "הנסיכה והדרקון" בבימוי ניקו ניתאי, בהפקה "אחת מעשר" (מועמדת לפרס קיפוד הזהב), בהפקה "תלונה 001" בבימוי אנה מינייב – תיאטרון קרוב. "AVOIDANCE" – יצירת סולו שנוצרה בליווי אמנותי של סהר עזימי,"VOICE OF PINK" – וידיאו דאנס עם הרקדנית והדי ג'יי רוני אמיתי, "UNSPOKEN" – וידיאו דאנס עם הבאמי וסקר קייסטה והרקדן מארק סטיבנסון טיביו בלונדון. השתתפה בפסטיבלים ברחבי העולם עם יצירותיה.
נקודות לדיון:
מה מסמלת עבורכם המילה "שונה"?
האם יש בכיתתך ילדים לבקנים או האם אתם מכירים לבקנים?
האם אתם רואים בהם כמישהו "שונה" ממך?
האם הצפיה בהצגה גרמה לכם לשנות את היחס שלכם לאנשים שנראים שונים ממך?
כיצד הרגשת כאשר צפית בהצגה, האם עלו תחושות מסוימות?
כיצד לדעתכם אור מתמודד עם תחושת השונות שלו?
מה הייתם מייעצים לאור בכדי שהוא ירגיש טוב יותר בבית הספר?
הייתם רוצים להיות חברים של אור?
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.