יאטרה - מסע סובב הודו

תחום: מחול
תת-תחום: מופע מחול
משך זמן המופע: 50
סגנון: אתני
שם הרכב:
סיווג: מופע מחול
שם המפיק: אנסמבל טריקודים- דינור אלצטר אהרונסון
קהל יעד: ו - ט
כמות קהל מקסימלית: 120
הסעה: הסעה כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 29/08/2019

יאטרה - מסע סובב הודו בתנועה

שלושה סגנונות שונים של מחול הודי קלאסי מרחבי הודו על במה אחת: קאטק מהצפון, אודיסי ממזרח הודו וקוצפודי מהדרום. המופע מציג את העושר התרבותי והאמנותי של הודו, סיפורי הודו המרתקים, מוזיקה ייחודית, עולם מקצבים חדש ושפה תנועתית עשירה.
מופע המשלב בין קטעי הריקוד מצגות אותנטיות המוקרנות על מסך, הכוללות את מפת הודו שבה סממני התרבות והריקוד של כל איזור, תמונות מהודו, קטעי וידאו קצרים וכן הסברים על הריקוד והסגנונותיו הניתנים על ידי הרקדניות עצמן, תוך חשיפה משמעותית לתרבות הודו המגוונת והרחבה.

אורך המופע 45 דקות. המופע כולל הפעלת קהל.


לצפייה בסרטון

לצפייה בסרטון

יאטרה YATRA - מסע סובב הודו בתנועה

יוצרות: אנסמבל טריקודים - טריו ריקודים הודים: איילה לב, יעל טל נוטע, דינור אהרונסון

מוזיקה: מקורית, מוקלטת בהודו.
כוריאוגרפיה: אנסמבל טריקודים.

מי אנחנו?

טריקודים - טריו ריקודים הודים, מסע סובב הודו בשלושה סגנונות שונים של ריקוד הודי קלאסי. חברות להקת טריקודים הינן רקדניות ויוצרות מקצועיות ומהמובילות בארץ בתחומן, המופיעות ומלמדות ברחבי הארץ. כל אחת פגשה ומצאה את מקומה בריקוד ההודי בכלל ובסגנון בפרט במהלך חייה - אם באקראי, אם במהלך טיול, אם בחיפוש אחרי סגנון מיוחד. בישראל נפגשו שלושתן סביב האהבה המשותפת להודו ולריקוד ההודי ויצרו את המופע ביחד. בעבודתן המשותפת חוקרות את הדומה והשונה בין הסגנונות ויוצרות שילוב הרמוני בינהם.

לחברות האנסמבל חזון משותף: להביא את תרבות הודו היפה לקהל הישראלי דרך אמנות הריקוד, בהופעות, לימוד והרצאות.

יעל טל נוטע - סגנון הקוצ'יפודי, בוגרת האקדמיה למוסיקה ומחול ע"ש רובין בירושלים בחוג לתנועה וכתב תנועה בפקולטה למחול, בעלת תואר ראשון B-DANCE ותעודה להוראת מחול ותנועה, התמחתה במסגרת מלגת ICCR  מטעם ממשלת הודו בריקוד הקוצ'יפודי בהדרכת הגורו וייג'אנטי קאשי בעיר בנגאלור, הודו.

איילה לב - סגנון הקטאק, בוגרת המכון לאומנות ותרבות הודו בלונדון, התמחתה בריקוד הקטאק במסגרת מלגת מצטיינים של המועצה לאמנות באנגליה בהודו, הופיעה כפרפורמרית על במות רבות בעולם ולימדה בין היתר כמרצה/מורה לריקוד, לריקוד הודי קלאסי, קאטק בפקולטה לאמנות ומדעי החברה באוניברסיטת Surrey באנגליה (תואר ראשון לריקוד).

דינור אהרונסון - סגנון האודיסי, בוגרת מגמת מחול בתיכון דרור בהצטיינות. התמחתה באוריסה שבהודו בסגנון האודיסי במשך כ-6 שנים כפרפורמרית וכמורה. למדה תחת מלגת ICCR מטעם ממשלת הודו, בביה"ס Srjan של הגורו הידוע לסגנון האודיסי- קלוצ'ראן מוהפטרה, בהדרכתם של הרקדנית סוג'הטה מוהפטרה והכוריאוגרף רטיקאנט מוהפטרה. 

משמעות המילה "יאטרה" הינה מסע. הודו מוכרת כיעד תיירותי מועדף על ישראלים רבים. דרך המופע אנו חושפות את התלמידים לעולם התרבות הקלאסי של הודו.  

היופי שבחשיפה הזו, הכרת המיתולוגיות ההודיות וגיבורי התרבות, וצד אחר של הודו מעבר לטיולים של "אחרי צבא", מהווה קרקע פורייה גם לחיבור עם מדינה שנחשבת לידידה יקרה של מדינת ישראל.

מופע מרהיב ועשיר המשלב הסברים על הודו, הכרת הסיפורים, סוג השיח שלה וכן סגנונות המחול המוצגים במופע. המופע כולל גם הפעלת קהל בטעימה קלה מן המקצב ההודי. בסיום המופע האומניות יישארו לשיחה ומענה על שאלות מהקהל.

 

הודו - להכיר תרבות אחרת
הודו היא מדינה בדרום אסיה החולשת על רוב תת היבשת ההודית. היא המדינה השביעית בגדלה בעולם בשטחה והשנייה בעולם בגודל אוכלוסייתה (לאחר סין), המונה יותר ממיליארד נפש הדוברים למעלה ממאה שפות שונות. שפת הסנסקריט העתיקה נחשבת לשפת מקור של חלק גדול מהשפות המדוברות בהודו ואף חלק מהשפות באירופה, ומשמשת עדיין כשפת תפילה של ההינדים. לכל אזור בהודו יש סממני תרבות אופיינים משלו - שפה, מאכלים, לבוש, מוסיקה, ריקוד ועוד. הודו צבעונית ומלאת ניגודים. הרחוב ההודי מאוד שונה ממה שאנו מכירים: ריקשות אופניים, בערים הצפיפות גדולה, ופרות מסתובבות ברחובותיה בחופשיות. הודו מאוד גדולה ובה עמים רבים וסגנונות חיים שונים. הסרטים ההודים מאוד מפורסמים, ובוליווד, כך נקראת תעשיית הסרטים שלהם, היא הגדולה בעולם! כן, כן יותר מהוליווד. להודו כבוד רב למסורות השונות בה, כמו גם שימור ופיתוח של האומנויות העתיקות שלה, ביניהם המחול והמוסיקה העשירים שנחווה ביום המופע.

 

קצת על הריקוד הקלאסי ההודי

אמנות הריקוד בהודו משלבת גם אלמנטים תיאטרליים, מוזיקה שהיא בעצמה דו שיח בין שירה ומקצב, מקצבים מורכבים ומעניינים וקשר בין הרקדן לקהל אשר מהווים יחד עושר תרבותי ובימתי. מקור המחול ההודי הקלאסי מגיע לתרבות המקדשים העתיקים ולחצרות המלכים הגדולים, דרכם מספרים את סיפורי התרבות. בהודו נבחרו שמונה סגנונות של ריקוד כמחול קלאסי המייצג את תרבותה העשירה של המדינה המורכבת והצבעונית הזו. המחול ההודי הקלאסי מאופיין בתנועה אסתטית, שימוש במנחי כפות הידיים (מודרה), רקיעות הרגליים עם פעמוני קרסוליים, ושימוש בהבעות הפנים. לכל סגנון שפה תנועתית משלו, כמו שפת המקצבים ודרכי ההבעה.

בין הסגנונות אנו מביאות לכם את האפשרות להיחשף לשלושה מהם:

קטאק - המגיע מצפון הודו, ריקוד מקודש של מספרי הסיפורים הכוהנים הברהמינים, אשר אומץ כסגנון מחול חצרוני על ידי השליטים המוסלמים מהשושלת המוע'ולית, שהשתלטו על צפון הודו במאה ה-16 ועקב האמונה המונותיאיסטית שלהם עבר שינוי והדגש נהיה על הקצב, שכעת הינו רכיב חשוב בסגנון זה.

אודיסי – המגיע ממזרח הודו, ריקוד שמקורו עתיק יומין, צמח מהמסורת של ריקודי המקדשים במדינת אוריסה ועם חלוף השנים התגבש לריקוד אסתטי-סיפורי המוצג כאמנות במה. סגנון זה מאופיין בשילוב של פיסוליות ותנועה עגולה.

קוצ'יפודי – המגיע מדרום הודו, ריקוד קלאסי שמקורו במדינת אנדרה פרדש (Andra Pradesh) בדרום הודו, בכפר אמנים עתיק. הסגנון אסתטי וחינני ודרכו מספרים את סיפורי התרבות ההודית. ריקוד-דרמה זו מאופיין בקפיצות ובתנועות חינניות.

מלבד הריקוד הקלאסי, קיימים עוד סגנונות ריקוד רבים בהודו. בכל מדינה ניתן לחוות ריקודים עממיים המאפיינים את הקהילה של אותה מדינה ויש כמובן את ריקודי הסרטים שהתפרסמו בעולם כולו כריקודי בוליווד, המשלבים בתוכם מרקם עשיר של סגנונות מהודו וכיום גם מהעולם.

 

מה תראו על הבמה?

את שלושת הסגנונות, קוצ'יפודי, קטאק ואודיסי בשילובים שונים ומעניינים.
דרך שפת הריקוד ובשילוב סרטונים קצרים נספר לכם את סיפורי התרבות ואת נופיה, למשל: הפסלים הקמים לתחייה מתוך המקדש, סיפור אהבה בין ראדה לקרישנה, צלילה אל תוך עולם קצב מרתק. 5 ריקודים, מצפון, דרום, מזרח, מערב ומליבה של הודו.

כל הרקדניות מופיעות בתלבושת שנתפרה מסהרי. הסהרי הוא בגד הודי נשי מסורתי שהוא בעצם בד באורך 5-8 מ' העשוי מחומרים ומרקמים שונים. לריקוד בדרך כלל משתמשים בבד כותנה או משי או שילוב של השניים. בנוסף הרקדניות עונדות פעמונים לרגליים ותכשיטים מיוחדים, וכן מאופרות ומקושטות בהתאם למסורת הריקוד הקלאסי בהודו.

לכל סגנון אופן תפירת הסארי ועדיים קצת שונים:
הקטאק מקבל חצאית או שמלה המדגישה את טכניקת הסיבובים של הסגנון. התכשיטים הם אופייניים לתכשיטי צפון הודו.
האודיסי משתמש במעין מכנס מחוייט עם מניפה א-סימטרית לצד אחד המדגישה את קימורי הגוף המיוחדים לסגנון. התכשיטים הינם תכשיטי כסף.
לקוצ'יפודי גם סארי מחוייט אך המניפה במרכז הרגליים. תכשיטי הזהב נקראים "תכשיטי מקדש". בסגנון זה ישנו גם אביזר ריקוד מיוחד שהוא צלחת הנחושת.

סוג במה מקצועית
רוחב 6
עומק 4
מספר אומנים 4
מספר אנשי צוות 4
מספר הקבוצות במקביל 1
זמן הקמה כשעה וחצי
מאיזה שעה 9:00
עד איזה שעה 10:30
שפת המופע עברית
ציוד הקרנה רמקולים טובים מיקסר 4 ערוצים 3 מיקרופונים 2 סטנדים למיקרופון מקרן ומסך חיבורים ללפטופ למקרן ולרמקולים תאורה בסיסית- אפשרות להחשכה ואור מלא, עדיפות לדימר
החשכה כן
סאונד כן
תאורה כן
מסך כן
חדר הלבשה כן
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.

Untitled design - Facebook post

לינק לצפיה

כתבה ממגזין חיים אחרים גליון מרץ 2019

לינק לצפיה

Untitled design - Facebook post (1)

לינק לצפיה
אנסמבל טריקודים- דינור אלצטר אהרונסון
(יעל) 0545605633

trikudhim@gmail.com

קרית טבעון, האלונים 63

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.