אחותי הגדולה מכולם

תחום: תיאטרון
תת-תחום: מופע תאטרון
משך זמן המופע: 60
סגנון:
שם הרכב:
סיווג:
שם המפיק: תאטרון הקרון
קהל יעד: ב - ד
כמות קהל מקסימלית: 300
הסעה: הסעה כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 11/11/2021

ליום הולדתה העשירי מבקשת הדס מתנה מההורים: נחש! שלומי אחיה הקטן והחולמני מיד נבהל, וגם ההורים לא ממש מרוצים מהרעיון ומציעים פשרה: אם הדס תצליח להרוויח מספיק כסף, היא תוכל לקנות נחש בעצמה. הדס מיד מגייסת את אחיה הקטן וגוררת אותו למסע הרפתקאות מצחיק ומפתיע כדי לזכות במתנה המיוחלת. במהלך המסע מגלים שני האחים השונים כל כך זה מזה, שאולי לכל אחד מהם יש בדיוק את מה שהשני צריך.

תיאטרון חזותי, שבו חפצי הבית הופכים לנחשים בכל הצורות והצבעים.

הופק במסגרת פסטיבל חיפה להצגות ילדים 2021

ההצגה זכתה ב-3 פרסים בפסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים 2021: 

  • פרס הבימוי לדניאל כהן לוי
  • פרס השחקנית לטל סגל
  • ציון לשבח על עבודת אנסמבל לשחקני ההצגה: שחף ברגר, טל סגל, תמר עמית-יוסף וגיא רון

 



על היצירה

ספרו של עוזי בן כנען מספר את סיפורם של שני אחים, האחת תמיד יודעת להגיד מה היא רוצה, לפעמים אפילו בצעקות, והשני בקושי מצליח לדבר וחושש מכל דבר. שני האחים לומדים אחד מהשני ובסופו של דבר מצליחים לבטא את עצמם. שלומי הגיבור, הוא ילד מופנם המשתף את הצופים במאמציו להתגבר על המעצורים והפחדים המונעים ממנו להתבטא ולהיות הוא עצמו.

היפה בכתיבתו של עוזי בן כנען, שבמהלך הסיפור (וההצגה) גם הילדים וגם ההורים בדרכם לומדים לשכלל את התקשורת ביניהם, אף אחד לא חף מטעויות. וכך המשפחה כולה לומדת לאורך הסיפור באמת להקשיב אחד לשני ולבטא את הצרכים שלהם ויחד ליצור בית הרמוני. 

ההשתוקקות לנחש בהצגה (לחיית מחמד בחיים) היא משל להתבגרות, ללקיחת אחריות לטווח ארוך, הילד או הילדה כבר לא דואגים רק לצרכים של עצמם, הם רואים את האחר, רוצים לטפל בו ולהעצים אותו. הדס זוכה בנחש רק לאחר שבאמת הצליחה לראות את אחיה, לעבוד איתו בשיתוף פעולה ולתת לו מקום.

השפה השנונה והקיצבית של עוזי בן כנען מקבלת ביטוי בימתי דרך תנועת השחקנים, ועבודת החפצים הייחודית כשהדמיון של שלומי מקים אותם לתחייה. הטקסט מלא הומור וחן ומציג ברגישות את עולמו הפנימי של הילד, וכך נוצרת הצגה קצבית, של משפחה לא רגילה שלומדת לתקשר ביחד.

 

על היוצרות

דניאל כהן לוי | עיבוד ובימוי

בעלת M.F.A בהצטיינות בחוג לאמנות התאטרון באוניברסיטת ת"א, ותואר B.Ed בהצטיינות, בבית הספר לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים, כיום מלמדת במסלול הבימוי ובמסלול הסבת שחקנים ומנהלת את המכינה בסמינר הקיבוצים. בין עבודותיה: מלכוד 22 (מאת ג'וזף הלר, עיבוד ובימוי, סמינר הקיבוצים 2020) Out Of Space (יצירה משותפת עם נמר גולן, פסטיבל תמונע 2019), הפרקליט (כתיבה ובימוי, תאטרון החאן ירושלים 2018), היעלמותו המסתורית של מ' (פסטיבל תמונע הבינלאומי 2017), למה בכה הדג? / עודד בורלא (בימוי, תאטרון הקרון, הפסטיבל הבינלאומי להצגות ילדים, ירושלים 2016), על כל צרה שלא תבוא (יצירה משותפת עם נמר גולן, פסטיבל עכו 2015), קרקס של יהודים (כתיבה: דניאל כהן לוי ורוני ברודצקי, תאטרון חיפה 2017), אני אישה לוחם (הגלריה של אוניברסיטת ת"א 2014).

(למה בכה הדג פרס ההצגה הבינתחומית הטובה ביותר, פרס שחקנית המשנה הטובה ביותר - פרסי הבמה להצגות ילדים 2017)

שי פרסיל | שפה חזותית, עיצוב חלל

אמנית רב תחומית בתיאטרון בובות, תנועה ופרפורמנס, יוצרת בעבודותיה חיבורים בין גוף וחומר. בוגרת בית הספר לתיאטרון חזותי, החממה של תיאטרון הקרון, לימודי טיפול בשיטת התמקדות במרכז שילוב בטבעון ובעלת תואר ראשון בחינוךֿ ממכללת דוד ילין בירושלים. בין יצירותיה: בדדה (2020) תיאטרון בובות וחפצים למבוגרים, פסטיבל ״חותרים למגע״ בתיאטרון הבית, כאן-גרים (2020) תיאטרון מחול וחפצים בתיאטרון קליפה, הסנדוויץ׳ הרעב (2018) תיאטרון בובות וחפצים בשיתוף עם ג׳רמי רבון, בתיאטרון הקרון, מיטה זוגית (2011) מיצג אינטראקטיבי, הוצג לראשונה בפרוייקט "אמחייה", עונת התרבות הירושלמית, לגדל אותך פרא (2010) תיאטרון מחול, עבודת הגמר בבית הספר לתיאטרון חזותי בשיתוף עם תיאטרון המעבדה, ירושלים, יום (2007) מיצג לפסטיבל א-ז'אנר בתיאטרון תמונע, בשיתוף עם תכלת ויסטוב.

 

מן הביקורות

ההצגה מלאת השובבות והקסם שביימה דניאל כהן לוי, עושה שימוש יצירתי ומקורי באביזרי במה. "אחותי הגדולה מכולם" היא צבעונית וקצבית ויש בה אלמנטים קרקסיים. ההצגה המיועדת לגילאי 5-10, זכתה ב-3 פרסים בפסטיבל חיפה הבינלאומי להצגות ילדים 2021, ומבוססת על ספרו של עוזי בן כנען, הנושא את אותו השם, ספר שהיה להיט בשנות ה-80, וליווה את יוצרת ההצגה בילדותה.

 

 

הכנת הילדים לפני הצפייה בהצגה

מה קורה כשאנחנו רוצים משהו אבל ההורים לא מרשים?

האם לפעמים ההורים לא מקשיבים לנו?

האם לפעמים אנחנו לא מקשיבים להורים?

למה לפעמים כל כך קשה להגיד מה אנחנו מרגישים?

"שִׂים לֵב לָרֹאשׁ הַמַּבְרִיק שֶׁל אֲחוֹתְךָ - וְתִלְמַד, מֹתֶק!", אומרת הדס הגדולה לשלומי אחיה הקטן. ושלומי בכלל שונא שקוראים לו מותק, שְׁלוֹמִי הוּא לֹא מֹתֶק, אֲבָל הוּא נֶחְמָד, שָׁקֵט וּמְאֻפָּק. הֲדַס, אֲחוֹתוֹ הַגְּדוֹלָה, הִיא קוֹלָנִית, חֻצְפָּנִית וְרַעֲשָׁנִית. וְהִיא רוֹצָה שְׁנֵי נְחָשִׁים לְיוֹם הַהֻלֶּדֶת. וּשְׁלוֹמִי צָרִיךְ לַעֲזֹר לָהּ לְהַשִּׂיג אוֹתָם. 

ההצגה מציגה את עולמם המורכב של הילדים ביחסים בתוך המשפחה. התמודדות עם הורים ואחים, ובעיקר מציגה את מסעו של שלומי האח הקטן להכיר את עצמו. שלומי לומד להצליח להביע רגשות (פחד, כעס, אהבה) ולהתבטא ולהיות הוא עצמו בלי פחד. מסע שכל המשפחה מרוויחה ממנו.

 

נקודות לשיחה לאחר ההצגה

  • האם כל האחים דומים אחד לשני? מי יותר אמיץ אני או אחי/ותי
  • מה הדס למדה בהצגה? מה שלומי למד בהצגה? מה ההורים למדו?
  • כמה נחשים ראינו?
  • בכמה מקומות ביקרו הילדים במהלך ההצגה (חדר האוכל, חדר שינה, מכולת, חניון, מסעדה…)

 

יצירה בעקבות ההצגה

  • מאיזה עוד חפצים בבית/בכיתה אפשר להכין נחשים? - ננסה ליצור נחש אחד ארוך כולנו יחד.
  • אם היינו יכולים לקבל במתנה כל חיה, איזה חיה היינו רוצים? כל ילד/ה יצייר חיה אותה הוא היה רוצה לקבל במתנה יחד נכין תערוכה (פיל? חד קרן? גירפה?...)
  • יחד ננסה לבנות מקומות נוספים בהם הדס ושלומי יכולים לבקר - ננסה להיות יצירתיים ולהרכיב את החללים מחפצים שנמצאים בכיתה/בבית.

 

 

שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.
תאטרון הקרון
02-5618514שלוחה 1שושי ו-2

shoshy@traintheater.co.il

ירוושלים, ת.ד. 8289, ירושלים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.