לנינגרד, 1970. קבוצת יהודים מנסים לחטוף מטוס ריק כדי לברוח לישראל ונתפסים על ידי הקג"ב. הם נשפטים בעוון בגידה במולדת ושניים מהם מקבלים גזר דין מוות.
45 שנה לאחר מכן בתם של מנהיגי הקבוצה, ענת זלמנסון-קוזניצוב, חושפת דרך מסע אישי את סיפור הוריה הנחשבים לגיבורים בארץ ובעולם המערבי אבל ברוסיה עדיין מכונים "טרוריסטים".
מבצע חתונה התחיל כפנטזיה: תחת מסווה של טיסה לחתונה מקומית, חברי הקבוצה יקנו את כל הכרטיסים למטוס קטן בעל 12 מושבים. טייס הקבוצה ישתלט על תא הטייס וימריא מעבר לגבול הסובייטי. הם נעצרו מספר צעדים לפני עלייתם למטוס ונשפטו על בגידה במולדת. בין הנעצרים נותרת אישה אחת במשפט, סילווה זלמנסון. היא מקבלת 10 שנות מאסר. בעלה של סילווה אדוארד קוזניצוב, מנהיג הקבוצה, מקבל גזר דין מוות.
בעיתונות הסובייטית יש שמחה על כך שהפושעים קיבלו את עונשם, אבל בעולם המערבי רבבות אנשים דורשים "שלח את עמי!". הסובייטים מתחילים לשחרר יהודים וחברי הקבוצה נשארים לשלם את מחיר החופש עבור כולם.
בימוי ותסריט: ענת זלמנסון-קוזניצוב
מומלץ להקרין את הסרט בשבוע העלייה- השנה מתקיים באוקטובר 2017
VIDEO
לצפייה בסרטון
"ההורים שלך גיבורים", כך אמרו לענת מאז שהייתה ילדה. הסיפור שהסעיר את העולם בשנות ה 70 החל להתפוגג מהזיכרון הקולקטיבי בשנות ה 90 עד שכמעט ונשכח לגמרי. בגיל 29 ענת מתחילה לחקור בארכיונים ומגלה סרטים רוסים בהם ממציאים את ההיסטוריה מחדש ושם מכנים את הוריה "טרוריסטים".
ענת נוסעת עם אמה לשחזר את מסעם בדרך לחטיפת המטוס ומגיעה עד לתא המעצר הטחוב בו שהתה סילווה, אז בת 25. התחקיר של ענת מעמיק ומתמשך במשך שנים בהם היא מראיינת אנשי קג"ב, כדי להבין את הצד שלהם, ולמעשה הופך למסע שאינו נגמר.
דרך שילוב של ראיונות, שיחות מהולות בוודקה ועשן סיגריות, ארכיונים נדירים ושחזורים שנעשו הן בישראל בשנות ה 80 והן ברוסיה ב 2010, ענת חושפת אותנו לראשונה מנקודת מבט אינטימית לסיפור המלא והמרתק של קבוצת אזרחים ששינו את ההיסטוריה וסדקו את מסך הברזל.
על היוצרת
ענת זלמנסון קוזניצוב נולדה בישראל ולמדה הפקה ויצירה במכללת "ספיר" ולאחר מכן לימודי קולנוע ב London Film School
ענת ביימה וערכה מספר סרטים קצרים שהשתתפו ב London Film Festival ו ב UK Jewish Film Festival
כאשר חזרה לארץ עסקה בעיקר, תחת השם ענת ז"ק, ביצירת וידיאו קליפים לאמנים ידועים (כגון ירמי קפלן, ג'ולייטה), סרטי תדמית לחברות גדולות (קליניק, לוריאל, המשביר לצרכן ועוד).
עבור ענת זוהי שאיפה ארוכת שנים, לספר את הסיפור של ההורים שלה בשפה הקולנועית.
לאחר הקרנת הסרט ענת תענה לשאלות התלמידים ותדון אתם בנושאים הבאים שעלו בסרט:
1. איך אינדבידואל יכול לשנות את המצב הקיים או אפילו את ההיסטוריה? וכוחה של הסולדיריות שהפילה את מסך הברזל. רבבות יהודים ברחבי העולם הפגינו יום יום עבור אנשים שהם לא מכירים.
2. מה ההבדל בין מעשה גבורה לבין מעשה טרור? (ציטוט מהסרט "אינני מכיר שום אידאל ששווה למענו לערוף ראשים. היו המון רעיונות אידאליסטים והרבה ראשים נכרתו למענם. אבל הזמן חלף, והרעיונות הופרכו. אבל הראשים לא צמחו עוד." אדוארד קוזניצוב)
3. לנסות לפרש את נקודת מבט של הסובייטים: לפי דעתם הרצון לעזוב את המדינה הוא בגידה במולדת. כל האזרחים של בריה"מ לא יכלו לצאת, איך זה הפך להיות המאבק של היהודים? (בגלל שליהודים היתה תחושה של אי שייכות במדינה והם הרגישו שהבית שלהם בישראל.
4. פעילות של מדינת ישראל בשנות ה70: למעשה ישראל מימנה והפיקה את רוב הפעילות למען יהודי בריה"מ בשנות ה 70 אך נאלצה להסתיר את מעורבתה בגלל ביקורת עולמית ולאחר מכן ועד היום רבים טוענים שישראל לא עשתה מספיק.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.