הסופרת מיכל פיטובסקי, זוכת פרס דבורה עומר לספרות נוער, מעבירה הרצאה על ספרה החדש לנוער "חברים מזוייפים", שעוסק ביוצרי רשת, בהערצה למשפיענים ובחברות בגיל ההתבגרות. הספר מספר במקביל על תום, נער שגדל עם אמא יוטיוברית שמתעדת בערוץ שלה את כל מעשי המשפחה, וגם על הודיה, מעריצה שרופה של הערוץ שלהם, שמוצאת דרך להיות תלמידה עם תום בשכבה. בהרצאה אספר איך קיבלתי השראה מיוצרי תוכן ברשת כדי לכתוב את הסיפור, איך הושפעתי מהמיתוס היווני של "נרקיס ואקו" כדי לעצב את הדמויות: הן של תום ששבוי בהשתקפותו בטלפון והן של הודיה, ששבויה בהערצה אליו וב"הדהוד" שלו.
ההרצאה היא הזדמנות לספר לתלמידים על ספרות הנוער העשירה והפופולארית כיום, על קהילות קוראים של בני נוער ברשתות החברתיות ולחשוף אותם לכמה שספרים הם רלוונטים להם היום ומדברים על ההווה שלהם.
מיכל פיטובסקי היא סופרת למבוגרים ונוער, ו"חברים מזוייפים" הוא ספרה הרביעי. ספרה הראשון, "אספלט" זיכה אותה בפרס פרדס מטעם הספריה הלאומית. ספרה הקודם לנוער "דברים שקורים בשומקום" זכה בפרס דבורה עומר, וכמו כן נכלל במצעד הספרים של משרד החינוך וכלול גם הוא ברפרטואר סל תרבות. פיטובסקי מרצה בבתי ספר רבים ברחבי הארץ על "דברים שקורים בשומקום" שעוסק גם כן ביוטיוברים ובחוויות של נוער ברשת.
הספר "חברים מזוייפים" התפרסם ב- 2024, וכבר זכה לתשומת לב ברשת, למשל מצד הסופרת מאירה ברנע גולדברג, שכתבה עליו: "ספר על האומץ לעמוד מול כולם ולנקוט עמדה, אהבה, חברות ומשפחה. כתוב טוב, מדויק, אמין מאוד. מיכל כותבת בני נוער בדיוק כפי שהם, בלי ליפות את המציאות. לדעתי בני נוער שאוהבים סיפורים מהחיים, יעופו עליו."
הסופרת פעילה באינסטגרם, בטיקטוק וביוטיוב, שם התלמידים יכולים להמשיך ולצפות בה אחרי המפגש לטיפים על כתיבה והמלצות על ספרים.
הספר "חברים מזוייפים" עוסק בשאלות של אותנטיות וזיוף ברשתות החברתיות, בעולם של משפיעני רשת. הוא גם עוסק בחברויות בין בני נוער בעולם האמיתי. כהכנה למפגש עם מיכל פיטובסקי, אפשר לנהל דיון בכיתה ולהעלות את השאלות הבאות:
1. האם אתם מאמינים למשפיעני רשת? מתי אתם מרגישים מצידם זיוף?
2. האם הייתם מוכנים לחשוף חלקים מהחיים שלכם ברשתות כדי להתפרסם? מתי לדעתכם זה מוגזם?
3. האם להיות "חבר" של מישהו ברשתות החבריות זה כמו להיות חבר במציאות?
4. מהי לדעתכם חברות אמת ומהי חברות מזוייפת?
ניתן כהכנה למפגש לקרוא ביחד בכיתה את הפרק הראשון של הספר, שזמין לקריאה בחינם באתר של "עברית" בחיפוש "חברים מזוייפים".
קריאה נוספת שתעשיר את המפגש, לפניו או אחריו, היא במיתוס של "נרקיס ואקו" מן המיתולוגיה היוונית. בהרצאה פיטובסקי תספר על ההשראה שהמיתוס נתן לה כשחשבה על שתי העמדות האלה של בני נוער ברשת, עמדת הצופה ועמדת הנצפה, שתיהן מאוד דומיננטיות ברשתות החברתיות ומגולמות בדמויות של תום והודיה בספר שלה. הספר כמובן לא טראגי כמו המיתוס היווני, ובספר הדמויות לוקחות בעלות על הגורל שלהן, בשונה מהדמויות המיתולוגיות. כדי להעשיר את הדיון, ניתן לקרוא את הסיפור המיתוס, שגם יוזכר בהרצאה. הנוסח פה לקוח מאתר "גלים פרו" של משרד החינוך:
"נרקיס היה נער יפה תואר ובנו של אל הנהר. כולם התאהבו בנרקיס אך הוא היה גאוותן ויהיר ודחה את כל מי שחיזרו אחריו.
הנימפה (חצי בת אדם וחצי בת אל) אקו הייתה מאוהבת בנרקיס, אבל קללה שהטילה עליה האלה הרה מנעה ממנה לשוחח אתו. אקו לא יכלה לומר דברים בעצמה, היא יכלה רק לחזור על דברי אחרים. יום אחד שמע נרקיס קול. מי כאן? שאל ואקו השיבה בלחש 'כאן'. נרקיס הבחין בה וצעק 'לעולם לא אתן לך שליטה על גופי!' ואקו ענתה 'אתן לך שליטה על גופי'. נרקיס דחה את אקו, ואקו המסכנה שנעלבה עד עמקי נשמתה ברחה והסתתרה בין המערות והצוקים.
נמסיס, אלת הגורל, החליטה ללמד את נרקיס לקח וגרמה לכך שיתאהב בבבואתו שנגלתה אליו במי הנהר בעת שרחץ את פניו. נרקיס התאהב בבבואתו שבמים. כל פעם שנרקיס ניסה לגעת בבבואתו היא נעלמה וכך הוא נשאר על גדת הנהר, מתבונן בעצמו, לא אכל ולא שתה, עד שלאט לאט גווע ומת."
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.