המופע הינו תוצר של שיתוף פעולה בין המלחינה והפסנתרנית נעמה תמיר קפלן וזמרת האופרה מירב אלדן. במופע נעמה ומירב מבקשות לאפשר לילדים להחשף ולהתנסות בתהליך יצירת מוסיקה אמנותית. הילדים ייקחו חלק פעיל בביצוע מוסיקלי של יצירות אופראיות מוכרות, שירי עם ואילתור חופשי. הם ייחשפו לטכנולוגיה המאפשרת הקלטה ועיבוד אלקטרוני של סאונד תוך כדי הקונצרט החי, וייצאו ממנו עם ידע בסיסי על מבנה הקול האנושי ודרכי ההפקה השונות שלו. במופע נחשוף את התלמידים לעולם המוסיקה האמנותית, נפגיש אותם עם הקול האופראי ודרכי הפקתו, ומה מייחד אותו. התלמידים יאזינו ואף יצטרפו בשירה בביצוע יצירות מתקופות שונות ומסוגות שונות כגון: רנסנס, רומנטיקה, מוסיקה של ימינו ומוסיקת עם.
הסבר המושגים: אופרה, קול ראש, קול חזה, קול מיקס, מלחין/הלחנה, מוסיקת עם ואלתור.
VIDEO
נעמה תמיר קפלן נולדה ב-1984 בחיפה. החלה את לימודי הפסנתר בגיל צעיר, ובהמשך למדה גם נגינה בסקסופון ובצ'מבלו. בעלת תואר שני בקומפוזיציה מהאקדמיה למוסיקה ולמחול בירושלים. רבות מיצירותיה, הכוללות מוסיקה תזמורתית, קאמרית, ווקאלית ומוסיקה לסרטי אנימציה ולמחול, מנוגנות בארץ ומחוצה לה, ביניהם בפסטיבל ישראל, פסטיבל קול המוסיקה בגליל העליון, חג המוסיקה הישראלית, הפסטיבל למוסיקה קאמרית בהמבורג, פסטיבל האישה הבינלאומי בריגה, פסטיבל Silesia Sonans בפולין ועוד. נעמה תמיר קפלן היא זוכת מלגת קרן התרבות אמריקה-ישראל בהצטיינות לשנים 2008-2007, וזוכת פרס רוזנבלום לאמנויות הבמה לאמנים צעירים ומבטיחים של 2020. כמו כן, זכתה בפרס הראשון בתחרות הכתיבה לנבל American Harp Society 2015, בפרס הראשון בתחרות ההלחנה למוסיקה קאמרית 2013 Klang der Welt מטעם ה-Deutsche Oper Berlin וכן קיבלה מענקים מקרן יהושע רבינוביץ' לאמנויות ת"א, מהקרן לקידום היוצר והיצירה הישראלית של אקו"ם ומענק מיוחד מטעם מפעל הפיס. מ-2018 נעמה משתתפת בפרויקט הבין-לאומי The Same Word , המשלב מוסיקה מארבע דתות. ב-11 בפברואר 2022 בוצעה היצירה שנכתבה על ידה, יחד עם שלושה מלחינים נוספים במסגרת הפרויקט בבכורה עולמית באלבפילהרמוני בהמבורג. יצירותיה יוצאות לאור בהוצאת המכון למוסיקה ישראלית. נעמה היא אמא לשניים, ומרבה לעסוק, הן בנגינה והן בהלחנה, במוסיקה השואבת השראה מעולם הילדים, מושפעת ממנו ומשפיעה עליו.
אתר רשמי: https://www.naamatamir.com/
מירב אלדן מגישה לקהל יצירות חדשות ששוברות מוסכמות מוזיקליים ואחרים. ב- 2013 החלה בפרויקט להבאת טקסטים פוליטיים אל מרחב המוזיקה הקלאסית הישראלית, כך פואמות מאת תהילה חכימי, עילעיל פארן ולי ארנון הגיעו אל אולמות הקונצרטים, בהלחנתם של עודד זהבי, זאקרי וויטני ובעז בן משה. היא בצעה יצירות מתחום המוסיקה הקלאסית המודרנית כולל מוסיקה ישראלית חדשה ושיחקה בקליבלנד ובאטלנטה בתפקידים ראשיים באופרות מהרפרטואר הקנוני וכן באופרות חדשות וכאלו הנמצאות בתהליך כתיבה. מירב הופיעה בתפקידים כגון אלצ'ינה, הרמיה, הנזל, נריס, דורבלה, קומפוניסט, דמון, ועוד. היא הופיעה עם תזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים, התזמורת הסימפונית ירושלים, סימפונט רעננה, התזמורת הקאמרית הקיבוצית, בלו סטריק אנסמבל, חברי אנסמבל מיתר, האנסמבל למוזיקה חדשה של CIM ועוד. בנוסף הופיעה בקרנגי הול בפרימיירה האנגלית של יצירה מאת וויוויאן פאנג ליו לשני זמרים ותזמורת. עולמות שירי הלדינו, החיכיתייה ומוזיקה אנדלוסית הם חלק בלתי נפרד מזהותה והיא משלבת אותם במופעיה.
בשנים האחרונות מירב מתעסקת גם בחיבורים השונים שבין מוזיקה לטכנולוגיה, כך יצרה עיבודים אלקטרוניים לשיריו של סשה ארגוב וכן כרתה את האופרה הראשונה על הבלוקצ'יין. בהמשך יצרה גם את האופרה החיה הראשונה הכרוייה בבלוקצ'יין – האופרה "כרמן" של ביזה בעיבודו פורץ הדרך של זאקרי וויטני בתוספת מיצג חזותי ב360 מעלות של אנימציה מציורי פחם מאת האמן האנגלי ליאו קריין. היצירה יצאה כסרט קצר שהוקרן בעשרות פסטיבלים וזכה בפרסים ברחבי העולם.
מירב החלה את הכשרתה בקונסרבטוריון אילת כפסנתרנית וזמרת, רכשה תואר ראשון באקדמיה למוזיקה ע"ש בוכמן מהטה בתל אביב ו-Artist Diploma בקליבלנד אינסטיטוט אוף מיוזיק שבארה"ב. היא השתתפה בסדנאות וכיתות אמן עם טובי המוזיקאים בארה"ב ואירופה כגון אנה מריה מרטינז, ברברה בוני, אנדראס שול, קרייג טרי, כריסטוף פרגרדיין ורוג'ר וניולס. היא זכתה בתחרויות אזוריות בארה"ב, בתחרות ע"ש דריוס מיו וכן במענקים ומלגות מקליבלנד אינסטיטוט אוף מיוזיק, EMID ועוד.
רעיונות לדיון הכנה למופע:
אופציונלי לכל הגילאים - לפני המופע ניתן לצפות בסרטון הקצר הבא :
זהו קטע מתוך סרט שנעשה על פי האופרה של גוסטב שרפנטייה - "לואיז". המופע יפתח עם כמה שורות מוזיקליות מהסרטון הנ"ל. ניתן לדבר על איכות השירה, האסתטיקה, במה הסרטון שונה ממה שהתלמידים רגילים לצפות בו ועוד.
לכיתות ה’- יב' נמליץ להכין את הכיתה על ידי תרגיל כתיבת טקסט משותף. תחת הכותרת
״חשוב לי שהעולם ידע ש…״
כל ילד יכתוב על פתק משפט קצר כתגובה לכותרת. כל ילד ישתף עם הכיתה את המשפט שכתב.ה והמורה תכנס את כל המשפטים לכדי שיר אחד משותף.
במופע נאלתר יחדיו מנגינה ומקצב לשיר שכתבתם. תוכלו לקבל הקלטה בסיום המופע.
אם אין אפשרות להכין טקסט לפני המופע, החלק האלתורי יתבצע ללא מילים - על הברות פתוחות, תיפוף וכו'.
נקודות אפשריות לדיון לאחר המופע:
התלמידים ישתפו מה חוו במופע; מה אהבו יותר ומה פחות; אילו דברים חדשים למדו.
יוכלו להקשיב לתוצר שלהם מהמופע השיר שיצרו יחדיו, יוכלו ליצר ריקוד, ו/או קליפ מוסיקלי לשיר שיצרו.
שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.