שמעון המלך

תחום: קולנוע
תת-תחום: מפגש עם יוצר וסרטו
משך זמן המופע: 30
סגנון: תיעודי
שם הרכב:
סיווג: מפגש עם יוצר וסרטו
שם המפיק: אריאל מירוז
שנת הסרט: 2017
קהל יעד: ז - יב
כמות קהל מקסימלית: 120
הסעה: הסעה כלולה במחיר
סוגות נוספות
נושאים נוספים
תאריך הצטרפות לסל 08/03/2018

שמעון דהן, צעיר בן 26 מבית שאן עם תסמונת דאון, לומד ב"מכללה לכישורי חיים לבעלי צרכים מיוחדים" בעמק הירדן. שם הוא ידוע כ"שמעון המלך", מנהיגה הבלתי מעורער של קבוצת התלמידים. אך שמעון רוצה להצליח גם "בחברה הרגילה", לעסוק במוסיקה ולממש את עצמו.

שמעון מקבל הזדמנות להגשים את חלומו, כאשר הוא מתקבל לקורס שדרני רדיו ב"מכללה האקדמית כנרת". לפני תחילת הקורס שמעון כבר מפליג בדמיונו ומפנטז כיצד יגיש תכנית עצמאית ברדיו. במקביל, הוא נפרד מבת זוגו הראשונה, מירית, שגם היא בחורה מוגבלת, כיוון שהוא מרגיש שזוגיות עם בחורה "כזו" אינה מתאימה לו.

אך עד מהרה המציאות טופחת על פניו. הנטייה שלו לפנטזיות והתנהגותו הגרנדיוזית גורמת לחבריו לכיתה לדחות אותו מעליהם. שמעון נותר פגוע. הסטודנטים בכיתה מתייחסים אליו בביטול ואיש מהם אינו מצטרף ליוזמה של שמעון להעלות תכנית רדיו העוסקת בזמר המזרחי.

על מנת להצליח בקורס הרדיו על שמעון לעבור תהליך של התפכחות ולהיפרד מן הפנטזיות הילדותיות שלו. האם הוא מסוגל לכך? האם יצליח להשתלב בחברת הסטודנטים הרגילים ולהיות שדרן ברדיו? האם יצליח "שמעון המלך" להגשים את חלומו – לעסוק במוסיקה ולהתפרסם?

"שמעון המלך" הוא סיפורו של שמעון דהן בדרך להגשמת החלום שלו. שאלת שילובו של שמעון בחברה רגילה והצלחתו בקורס הרדיו עומדת במרכז הסרט כקונפליקט פנימי וחיצוני. הסרט נע בין האידיאה של הגשמה עצמית וביטויה המרכזי בתרבות שלנו, לבין מידת המסוגלות האמיתית שלנו, כחברה, להכיר באוכלוסיות שונות ולקבל אותן כחלק אינטגראלי מאיתנו. 

ולמרות זאת, הסרט הוא לא רק סיפורו של "אדם חריג" בחברה "רגילה". הסרט נוגע בתשוקה האנושית של כולנו להתבלט, להצליח ולהותיר את חותמנו בעולם. מסעו של שמעון דהן מבית שאן הוא מסע נפשי, חברתי ופסיכולוגי, של איש אחד בעולם גדול, אשר רוצה לממש את עצמו: להיות "הכי טוב, הכי פתוח והכי שלם", בדיוק כפי שכולנו רוצים להיות.




על המפגש הראשון של הבמאי עם גיבור הסרט והבחירה לעשות עליו סרט:

לינק לכתבה ב ynet:

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4974218,00.html

על יוצר הסרט אריאל מירוז:

במאי ויוצר סרטים דוקומנטריים ואמנותיים. מפיק ומנהל צוותי צילום בערוצי הטלוויזיה השונים ("קשת", "רשת", ערוץ 10). בעל תואר ראשון מהאקדמיה לאמנות "בצלאל", ותואר שני בקולנוע מאוניברסיטת ת"א. מרצה לקולנוע ב"שנקר", וב"מכללה האקדמית כנרת". סרטיו זכו בפרסים והוצגו בניו-יורק, ברלין, בייג'ין, פסטיבל הקולנוע של ירושלים, ועוד.

הסרט "שמעון המלך" הופק בתמיכת קרן רבינוביץ' לקולנוע, קרן גשר לקולנוע רב תרבותי, קרן שלם והקרן החדשה לקולנוע. הסרט הוקרן לראשונה בפסטיבל קולנוע דרום 2017, היה מועמד בתחרות פרסי הקולנוע הדוקומנטרי 2017 ומוקרן בסינמטק ת"א ובסינמטקים נוספים ברחבי הארץ מינואר 2018.

העשייה של "שמעון המלך" נעשתה מתוך החלטה אמנותית לתעד את מסעו האישי, האינטימי, של שמעון דהן בדרך להגשמת החלום שלו להיות שדרן ברדיו, ולא לעשות בהכרח "סרט חינוכי", אשר שם לו למטרה להעביר את החשיבות הגדולה של שילוב אנשים עם צרכים מיוחדים בחברה. הבמאי לא רצה לכפות על הצופה פרשנויות או אג'נדות כאלו או אחרות, אלא לאפשר לו להתבונן במציאות המתפתחת באופן טבעי ככל האפשר. לכן, הבמאי בחר בתיעוד בסיגנון "סינמה וריטה" (המצלמה כ"זבוב על הקיר") על מנת לאפשר לגיבור הסרט להתנהל בחופשיות בתוך הסיטואציה ולחוות את חוויותיו באופן אותנטי. הבמאי שמר על התערבות מינימלית בסרט, כעד המלווה את התהליך, ולא שילב בסרט ראיונות או קריינות. קולן של הדמויות נשמע מתוך הסיטואציות העולות ביניהן. בהמשך לכך, מבחינה ויזואלית, הצילום הוא פשוט ונקי, מהכתף בלבד, ללא שימוש בתאורה, פילטרים ואביזרים מיוחדים.

רעיונות לדיון:

כיצד התיעוד הישיר מאפשר הצגה אותנטית של המציאות?

האם יש דבר כזה בכלל תיעוד אובייקטיבי?

כיצד הנוכחות של המצלמה משפיעה על המציאות?

שימו לב - המלצות אלו הן מטעם המפיק או האמן המציעים את הפעילות.
אריאל מירוז
0548034449

mayrose.pro@gmail.com

הדר עם, הראשונים 2

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.