שם המחבר: ענבל המאירי

זה סרט תעודי, זו לא המציאות - תלמידי עירוני ב' ותיכון אמי"ת מאשקלון פגשו את במאי הקולנוע דוד אופק

"בסרט תעודי שום דבר לא קורה במקרה," פתח דוד אופק את המפגש על סרטו "ההרוג ה-17". "אתם רואים משהו שנראה מקרי, ולפעמים בסרט אני אומר 'במקרה', אבל תמיד מאחורי האמת יש מניפולציות, ויש כמובן גם ליהוק, בחירת הדמויות מכוונת."

הסרט "ההרוג ה-17" נעשה בעקבות הפיגוע באוטובוס אגד קו 830 ביוני 2002, בסמוך לצומת מגידו. בפיגוע נהרגו שבעה-עשר איש, וזהותו של אחד ההרוגים נשארה בלתי ידועה. במאי הסרט יוצא למסע בלשי במטרה לפענח את תעלומת זהותו של ההרוג האלמוני. הסרט - שמשרטט פסיפס אנושי של החברה הישראלית, ומעלה שאלות הנוגעות לזהות - הוקרן בעשרות פסטיבלים ברחבי העולם וזכה בפרסים רבים בארץ ובחו"ל. 

"הסרט מבדיל את עצמו מחדשות, מהדרמטי, והולך אל מאחורי הקלעים של ההתרחשויות," הסביר אופק לתלמידים. "אם הייתי רוצה לעשות תכנית תחקירים לא הייתי יוצר. כשניגשתי לעשות את הסרט, רציתי לתאר את החיים שלנו פה, להראות ממה מדינת ישראל מורכבת. הסרט בנוי כסרט בלשי, אבל בכל סרט בלשי טוב, לא משנה מי רצח, או במקרה הזה מי האשמים. מה שמשנה זה העולם שנפתח דרך החקירה."

למורים שהיו במפגש בתיכון עירוני ב' באשקלון הייתה זו הפעם השנייה שפגשו את הבמאי וראו את הסרט. הפעם הראשונה הייתה במסגרת "חדר מורים לומד", שבעקבותיו הוחלט להפגיש גם את התלמידים עם דוד אופק והסרט "ההרוג ה-17". "התלמידים מאוד נהנו," אומר ירון גהסי, רכז סל תרבות מתיכון עירוני ב'. "במשך שעתיים וחצי הם היו מרותקים לדיון ולסרט. התלמידים הבינו שסרט תעודי זו לא המציאות עצמה אלא שהבמאי מנווט. היו להם הרבה שאלות שנגעו לשיקולי העריכה ולבחירה של אופק לביים דווקא את הסרט הזה. הבמאי הביא את ה'אני מאמין' שלו כיוצר והתלמידים הבינו שזה משהו שיוצר חייב להביא איתו, הם הבינו שבסרט תעודי הבמאי אומר את דברו."

גם קרן אור אזולאי, רכזת סל תרבות של תיכון אמי"ת באשקלון, מספרת ש"הייתה התלהבות מאוד גדולה ודיאלוג פורה בין הבמאי לתלמידים. הסרט נגע בתלמידים. הם היו במתח גדול לקראת סופו, וריגש אותם שההרוג ה-17 הוא בחור משדרות."

5/3/2009

יש למלא את הפרטים

סל תרבות ארצי הוא תוכנית חינוכית האחראית על חשיפת תלמידי ישראל לתרבות ואמנות כחלק ממערכת החינוך הפורמאלי.

תוכנית סל תרבות ארצי מקנה לתלמידים מגיל הגן ועד י"ב, כלים לצפייה מודעת ובעלת משמעות בששת תחומי האמנות – תיאטרון, מחול, מוזיקה, קולנוע, ספרות ואמנות פלסטית.

 התוכנית משותפת למשרד החינוך, לחברה למתנ"סים ולרשויות המקומיות.

התוכנית פועלת החל משנת 1987.